Lalalamium...

Echt ondergewaardeerd zijn ze. Heb je al ooit eens moeite gedaan om ze van vlakbij te bekijken? Nee? Schandalig. Serieus.





Zijn het geen schoonheden? Lamium dus... of dovenetel. Waarbij met doof bedoeld wordt: niet werkend. Totaal ongevaarlijk, prikken is er niet bij. De bladeren van de dovenetel lijken op die van de brandnetel, maar zijn niet bezet met brandharen. Vandaar de naam. Lamium, de botanische naam, is afgeleid van het Griekse woord lamos (muil of keelgat) en heeft betrekking op de muilvormige bloemkroon. Het zijn lipbloemigen, brandnetels dus niet. En ze hebben vierkantige hoofdstengels. Enfin, je voelt het meteen...

Eén van deze schoonheden groeit hier al van voor 1500. Dat is de witte, de album. Foto twee dus. Op de onderlip van de bloem zie je vaak vlekjes, dat is het honingmerk. In het vernauwde deel van de kroonbuis zit de nectar. En dat die lekker was, dat wisten ze ook vroeger heel goed... De rijpe bloemen van de witte dovenetel laten namelijk makkelijk los van de plant, waarna de nectar er makkelijk uit te zuigen is. Kinderen leerden dat snel.
De bloemen van alle soorten lamium zijn eetbaar, je kan er op een fijne manier je slaatje mee decoreren. En ook de jonge blaadjes zijn heerlijk in een slaatje, in de soep, of kort gekookt, zoals spinazie. Komt nog bij dat je thee kunt trekken van het gedroogde blad. En ja, dat kan dus met alle soorten lamium.


Deze roze schone is de Lamium maculatum 'Roseum'.  Het is een cultivar van de inheemse gevlekte dovenetel, een gestreepte dovenetel dus. Wilde planten hebben vrijwel altijd ongevlekt blad. De inheemse soort komt voor langs de grote rivieren.

Ook van de Gele dovenetel staat in onze tuin een cultivar. Dit is 'm dus, de Lamium galeobdolon subspecies argentatum. Gewoon, de gele variant dus. In het groot hierboven.... Flinke groeier, ik knip hem in de lente flink kort en na de eerste bloei snoei ik hem ook nog gezellig even bij. Heeft ie totaal geen last van, integendeel, hij komt binnen de kortste keren met mooi fris blad. En zo hou ik hem waar ik hem hebben wil. Doe ik trouwens ook met het roze zusje, de witte laat ik meestal ongemoeid.





En dan is er deze nog...
Lamium orvala komt van nature voor rond het midden van Zuid-Europa, noordwaarts in de Balkan tot de zuidelijke Alpen. Flink rechtop, in tegenstelling tot de anderen. Soms zaaien ze zich blijkbaar uit, niet overdadig, maar dat heb ik zelf nog niet gemerkt.
Mooi donker blad, donkeroudroze bloemen, stevig. En, zoals allle lamiums, geliefd bij onder andere hommels. Bij veel hommeltjes is de slurf lang genoeg om bij de nectar te kunnen. Ze zetten zich op de onderlip en wringen zich door de zijlippen, waardoor er stuifmeel wordt afgegeven. Hommeltjes met een korte slurf 'roven' de nectar door bovenaan een gaatje in de bloem te maken. Doen ze ook bij smeerwortel en akeleitjes... Voor deze bloemen is dat geen ramp, ze kunnen zichzelf bestuiven als er geen bezoek is. Want rovertjes tellen niet mee natuurlijk, die passeren het stuifmeel niet. Vandaar dat het rovertjes zijn...




Voilà, nu ken je ze van dichtbij. Een eetbare bodembedekker. Je kan kiezen voor de wilde versie of de cultivar. Of voor allebei. Wat wil je nog meer?


Reacties

  1. Een hele mooie én leerzame post over de dovenetel met prachtige foto's.
    Een aantal variëteiten goed in beeld gebracht. Prachtig, die lipbloemen.
    Hier heb ik slechts een veldje van de gewone Lamium galeobdolon, en daar ben ik al bij mee.
    Er moeten ook nog ergens een paar paarse staan, ik ga ze opzoeken.
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, echt mooi zijn ze... vroeger zou ik eraan voorbij gelopen zijn. Ik ben er blij mee... jij dus ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een groot plezier om je te lezen Myrizm! I love it😘

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo allemaal online kijkers, ik ben Jos Van Hulst-Litjens, ik kom uit Almere-Stad, Flevoland, Nederland, ik ben hier om een ​​geweldige taak voor mij te delen van Dr. Igbinovia. Na drie jaar huwelijk met mijn man hebben we samen 2 kinderen, mijn man begon zich vreemd te gedragen en ging uit met andere vrouwen en stopte me koude liefde te schelen, bij meerdere gelegenheden dreigde hij van me te scheiden als ik hem durf te vragen over zijn relatie met andere vrouwen, ik was er helemaal kapot van en verbaasd over, totdat een oude vriend van mij me vertelde over Dr. Igbinovia die mensen helpt hun verloren relatie terug te krijgen en huwelijksproblemen op te lossen, ik was eerst verrast en vroeg me af of zoiets ooit heeft bestaan, maar ik besloot het te proberen toen ik contact met hem opnam. Hij vertelde me alles over mijn leven. Ik was zo verrast en hij vertelde me wat ik moest doen binnen de drie dagen dat ik het goed deed. en binnen 48 uur op de laatste dag kwam mijn man bij me terug en begon zich te verontschuldigen voor alles wat hij tegen me zei. en nu stopt hij met praten met andere vrouwen, en we gaan nu gelukkig samen weg. dhr igbinovia loste ook het echtscheidingsprobleem op en hij ook genezen dus voor vele ziekten zoals kanker, hiv / aids, zwangerschapsproblemen, neem contact met hem op als je zijn hulp rechtstreeks nodig hebt bij zijn WhatsApp / Viber hem + 2348144480786 of e-mail, doctorigbinovia93@gmail.com dankzij het feit dat je tijd hebt doorgebracht met ik .....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje